IN ENGLISH

Biografi

Det är med en färsk CD i bagaget som stockholmsartisten Jonas Hofer och hans band kliver upp på scenen. 50 -talsrock är det som gäller i första hand, men klassisk Rock'n'Roll finns också med på repertoiren.

Jonas Gitarr

– Jag skriver egen musik och blandar upp den med det bästa från 50-talet. Det konceptet gäller både när vi spelar live och på CD:n , säger Jonas.

Sex egna låtar finns med på plattan. De blandas upp med gamla favoriter från 50-talet, låtar som t.ex. "Baby Let's Play House" och "Shake Rattle and Roll".

Jonas egen favorit på plattan ”Let's Do Some Rock'n'Roll” har han dock skrivit själv.

– När vi spelar live kör vi låtar från plattan varvat med andra 50-talsklassiker. Tanken är att de inbitna fansen ska känna sig nöjda, samtidigt som fler gärna får upptäcka den här musiken , säger Jonas.

Jonas Hofer började sjunga och spela gitarr vid 10 års ålder. Jonas blev snabbt föräldrarnas favorit med uppträdande på klassfester och skolavslutningar i mellanstadiet. Succén var ett faktum vid skolavslutningen i årskurs 4, då Jonas spelade "Jonny be Good" inför en fullsatt aula. Efter att ha blivit inapplåderad med extranumret "Blue Suede Shoes" kommenterade skolans rektor inför den entusiastiska publiken: "Han kommer att bli artist".


Mixed Tunes

Under högstadietiden var Jonas med och bildade gruppen "Mixed Tunes" som spelade eget material i den för 80 - talet så dominerande genren "pudelrock". Gruppen hade en för den tiden unik profil med en ljudtekniker som medlem i bandet (föregångare till 2000 - talets DJ -skratchare).

Jonas gick vidare till musikgymnasium där han fördjupade sig i jazzen. Efter gymnasiet började Jonas på Ljungskile folkhögskola där gitarrläraren var Bengt Danhäll. Bengt fick Jonas att satsa ordentligt på musikkarriären med flitigt jazzspelande.

ElvisionJasså
"Elvision"   "Jasså"

Efter två år packade Jonas resväskan och for till Skurups folkhögskola. Här fick Jonas spela med de bästa jazzmusikerna i samma ålder. Jonas lärare i gitarr blev "Mulle" Holmqvist. Här bildade Jonas coverbandet "Elvision" där Jonas gjorde succé som Elvisimititatör. Elvision uppträdde bl.a. på Kristianstadfestivalen samt på nattklubben "Etage" i Malmö.

1996 var tiden mogen för inträdet i den akademiska världen i och med starten vid Musikhögskolan i Örebro. Jonas började linjen för Instrument och Ensemblelärare med gitarr som huvudämne. Ett år senare bildades sånggruppen "The Harmony 4". Gruppen gjorde succé på skolan och inom kort även runt om i Örebro.

The Harmony 4
The Harmony 4

Harmony 4 blev snabbt rikskända genom framträdanden vid bl.a. Skulefestivalen, körstämman i Skinnskatteberg, gatufesten i Sundsvall samt genom TV-framträdanden i bl.a. Svt:s "Lördans", "Sommarnöjet" och "Go kväll". The Harmony 4 har turnerat Sverige runt under 8 års tid och sammanlagt framträtt vid över 600 tillfällen.

Nu satsar Jonas på solokarriären med både gitarren och sången i bagaget, så det är väl bara att hänga med Jonas i refrängen ”Lets Do Some Rock'n'Roll”.

Jonas Hofers dröm har gått i uppfyllelse. Den första egna soloplattan, ”Let's Do Some Rock'n'Roll”, är färdig, en platta fullspäckad med Rock'n Roll i 50-talsstil.

–Jag har älskat 50-talsmusik sedan jag var liten, så det föll sig naturligt att spela in plattan i den genren. Soundet är så genuint, man spelar på riktiga instrument och använder inte någon modern teknik för att förändra ljud och röster till det bättre. Det som hörs är det som mikrofonen uppfattade vid inspelningstillfället , säger Jonas.

Viktigast av allt är ändå samspelet. Jag är glad att kunna jobba med musikerna i The Boppin´cats (Stefan Gräsberg trummor, Henrik Bengtson bas och Mikael Svedlund klaviatur), som bidrar med stort engagemang.

Let's CD

Skivan ska upplevas som en helhet. Låtarna är noga utvalda med ambitionen att göra plattan så varierad som möjligt inom genren , säger Jonas.

Efter en genomlyssning är det lätt att hålla med. Doften av brylkräm och ljudet av stela skinnjackor infinner sig från första spåret rakt igenom skivan. Här finns Rockabilly, smäktande ballader, doo -wop, Tuggummi -rock och klassisk Rock'n'Roll med rejält ös.

Sex av femton låtar har Jonas skrivit själv. Han har utnyttjat friheten att hunna utveckla stilen med sångstämmor, körer och fräscha arrangemang.

Nu när plattan är klar hoppas Jonas att fler ska upptäcka 50-talsmusik, och att det kan bli en del spelningar runt omkring i landet.

» Till toppen av sidan!

Köp skivan här!

Jonas Hofer
Let's do some Rock'n Roll
Som om Sun-studion ligger i Örebro. Hofer regerar på rockabilly -, doo - wop -, rock'n'roll - och det snälla pop-området både som gitarrist, sångare och låtskrivare.
Håkan Pettersson, NA